Protectors esportius

Està comprovat que un 35% de les lesions maxil·lofacials i bucodentals es produeixen durant la pràctica d’algun tipus d’esport. Per evitar aquestes lesions recomanem la utilització del protector bucal.

Els protectors bucals, a més de prevenir lesions en dents i teixits tous de la boca, també ens poden ajudar a reduir el dany produït per transmissió al cervell i a altres parts del cap i coll. En el 80% de les lesions esportives, les dents incisives queden afectades en més o menys grau, i fins i tot en algunes ocasions es poden arribar a perdre.

Per tot això és molt important que abans de començar un esport es faci una consulta al dentista per rebre informació de quines mesures preventives cal prendre.

Els esports que requereixen protecció, els podem classificar en 3 grups:

Boxa, arts marcials, futbol, hoquei, rugbi, bàsquet, mountain-bike

Waterpolo, squash, hípica, esquí, motocross

Atletisme, tennis, golf, etc.
El protector bucal fet a la consulta dental és el més indicat. Haurà de complir una sèrie de normes per tal de poder oferir la seguretat que busquem. Ha de cobrir dents, genives i part dels maxil·lars. És important que el protector bucal sigui personalitzat a la mida i característiques de cada boca, ja que d’aquesta manera, el protector encaixa a la perfecció i no hi ha la possibilitat de que hi hagin espais buits o petites càmeres d’aire entre el protector i les dents. Si existissin aquests espais buits o càmeres, s’anul•laria l’efecte protector de l’aparell. Per aquest motiu és indispensable que el protector es faci a mida en una clínica dental.

El protector bucal caldrà revisar-lo com a mínim una vegada a l’any. El més recomanable és substituir-lo cada temporada per neutralitzar el desgast i la seva pèrdua d’eficàcia al llarg del temps.